Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Podružnice in kapele

 

Sv. Marjeta na Šmarjetni gori


Prvotna cerkev je bila romanska, zgrajena v 13. stoletju. Ko so proti koncu 18. stoletja z reformami cesarja Jožefa II. nekatere cerkve zaprli, je ta usoda doletela tudi podružnico sv. Marjete. Na njenih temeljih so farani leta 1989 pozidali novo cerkev.

smarjetna

 

Sv. Jernej v Stražišču


Pisani viri to cerkev prvič omenjajo leta 1454. Cerkev je imela v začetku le en oltar, skozi stoletja pa se je povečevala in pridobivala novo opremo. V letih, ko so gradili novo župnijsko cerkev, so postavili tudi zvonik (1734) in stranski kapeli. Današnjo obliko pa je cerkev dobila v letu 1842, ko so namesto lesenega stropa napravili zidan obok.

jernej kodak gold web

 

Sv. Jošt na gori


Najstarejša znana listina, ki omenja to cerkev, je iz leta 1436, čeprav je cerkev na gori verjetno stala že precej prej. Skozi stoletja je bila to zelo obiskana božja pot. Še posebej v začetku 18. stoletja, ko so se na Slovenskem zelo razcvetele različne ljudske pobožnosti, so ljudje množično romali na goro. Pokazala se je potreba po večji cerkvi, zato so staro cerkveno ladjo podrli in do leta 1735 sezidali v baročnem slogu veliko večjo cerkev. Cerkev so torej gradili v istem času, kot župnijsko cerkev v Stražišču.

Posebnost te cerkve so svete stopnice v spomin na tiste stopnice, po katerih je Gospod šel v Pilatovo sodno hišo. Vseh stopnic je 28 in v vsako sta vdelana dva kamenčka kot relikvije, ki jih je voditelj božje poti Simon Vačavnik v letih 1746 in 1750 prinesel iz Rima. 

 Sv Jost web

 

Kapela sv. Petra


Stoji na južnem pobočju Šmarjetne gore. Čeprav se v dokumentih omenja šele leta 1369, pa so arheološke raziskave njeno gradnjo postavile že v 11. stoletje. Na to kažejo izrazito romanski način in oblike gradnje, predvsem v prezbiteriju odkrita romanska apsida in polkrožni romanski portal. V pisanih virih iz 17. stoletja se omenja kot grajska kapela Šempetrskega gradu Schrottenturna.

sempeter kapela

 

Sv. Tomaž v Zgornjih Bitnjah


Raziskave so pokazale, da je cerkvena ladja še stara romanska, najbrž iz 12. stoletja, ki pa ji je bil pozneje pridružen gotski prezbiterij. Sicer pa se cerkev v listinah prvič omenja šele okoli leta 1470. 

 sv tomaz

 

Sv. Uršula v Srednjih Bitnjah


Najprej je tukaj stala lesena cerkev, ki je bila v začetku 17. stoletja tako dotrajana, da jo je bilo treba podreti in zgraditi novo. Sedanja cerkev je bila zgrajena in posvečena leta 1619.

sv ursula web

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit